Orthodontistenpraktijk Valkenswaard

040 207 5959

Eerste hulp bij orthodontie

Wat moet u doen wanneer uw beugel kapot gaat?

Er kan iets kapot gaan aan de beugel. Van maandag t/m vrijdag tijdens onze openingstijden kunt u bellen met de praktijk om een afspraak te plannen voor reparatie.

De behandelaars in de regio hebben onderling een spoeddienstenregeling afgesproken voor in de weekenden en tijdens de vakantieperiode. Bij een ernstige pijnklacht die door de beugel wordt veroorzaakt, dien je eerst even het onderstaande overzicht na te lopen om te kijken of je het probleem zelf kunt verhelpen.

Lukt dit niet en het kan absoluut niet wachten tot de eerstvolgende werkdag van de orthodontist, dan kun je het beste telefonisch contact opnemen met de praktijk. Het antwoordbandje geeft aan wie de dienstdoende orthodontist is, en op welk nummer hij/zij bereikbaar is zodat je een afspraak kunt inplannen.

* Indien er een bracket (plaatje) los is en u heeft er geen last van kan deze aan de draad blijven zitten. Mocht de bracket storen dan kunt u tijdelijk een stukje wax of suikervrije kauwgom erom heen duwen. Neem wanneer de praktijk open is zo snel mogelijk contact op zodat wij de bracket weer vast kunnen zetten.

*Als er een draadje prikt in de wang of lip kunt u het probleem tijdelijk oplossen door middel van een stukje wax of suikervrije kauwgom erop te duwen. Mocht het draadje nog steeds veel last geven probeer het dan voorzichtig door te knippen met behulp van een (nagel)schaartje. Neem wanneer de praktijk open is contact op zodat wij de draad kunnen afknippen.

* In het geval er een band (ringetje) los is, probeer deze gewoon te laten zitten en stop eventueel met het dragen van elastieken of buitenbeugel. Neem wanneer de praktijk open is zo snel mogelijk contact op zodat wij de band weer vast kunnen zetten.

* Indien de uitneembare beugel is gebroken of een stukje kunsthars afgebroken is maar niet stoort, blijf je de beugel dragen. Indien de beugel erg pijn doet adviseren wij de beugel tijdelijk uit te laten. Is er een draaddeel verbogen of gebroken? Wanneer het niet stoort blijf je de beugel dragen, anders de beugel tijdelijk uitlaten. Neem wanneer de praktijk open is zo snel mogelijk contact op.

* Indien een cc-bar (spalkje) los zit en dit niet storend is, laat de spalk zitten zoals deze zit, ga er niet aan trekken! In het geval dat de spalk scherp aanvoelt aan de tong en het weekend is, probeer er een stukje suikervrije kauwgom aan te doen. Indien dit niet helpt dan voorzichtig een stukje af knippen. Mocht de spalk er in zijn geheel uitgaan neem deze dan altijd mee naar de praktijk. Wanneer je een uitneembare retentiebeugel 's nachts draagt, blijf deze dragen tot de afspraak. Neem wanneer de praktijk open is zo snel mogelijk contact op. 

 

Indien de spalk stuk/los gaat in onze vakantie, neem dan contact op met de waarnemend orthodontist. Ook in alle andere gevallen van pijn/spoed neem dan contact op met de waarnemend orthodontist.